A Felvételi honlap ITT , Facebook oldalunk pedig ITT érhető el | Moodle | CooSpace | etr | Intra | Szervezeti felépítés | Telefonkönyv | Oldaltérkép | PTE | FEEK

Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés

Turizmus szakirányon és vendéglátó szakirányon

A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök): 

  • 1331 Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője 
  • 1332 Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője 
  • 1335 Kulturális tevékenységet folytató egység vezetője 
  • 1339 Egyéb kereskedelmi, vendéglátó és hasonló szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője 
  • 3631 Konferencia- és rendezvényszervező 
  • 3639 Egyéb, máshova nem sorolható üzleti jellegű szolgáltatás ügyintézője 
  • 4221 Utazásszervező, tanácsadó
  • 4222 Recepciós 
  • 4223 Szállodai recepciós 
  • 5131 Vendéglős 
  • 5132 Pincér 
  • 5133 Pultos 
  • 5233 Idegenvezető

A képzési idő félévekben: 4 félév 

A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit 

- az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: 1 félév (560 óra); részidős képzésben: hat hét (240 óra); 

- a besorolási szakon való továbbtanulás esetén a beszámítandó kreditek száma: 90 kredit (PTE IGYK turizmus-vendéglátás alapszak); 

- a képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit (gazdaságtudományok). 

A felsőoktatási szakképzés célja a turizmus és a vendéglátás vállalkozásaiban és non-profit szervezeteiben szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakemberek képzése. A végzett hallgatók képesek a turizmusban és a vendéglátásban működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint közép-, és nagyvállalatok egyes részlegének vezetésére, illetve felsővezetők munkáját segítő szakreferensi és asszisztensi feladatok ellátására. 

A turizmus szakirányon továbbá megismerkednek a turizmus részterületeivel, és alkalmasak önállóan vagy vezetők melletti asszisztensi, referensi feladatok ellátására; 

a vendéglátás szakirányon továbbá speciális ismereteket szerezzenek a különböző helyekre települt, eltérő szintű, felszereltségű, üzemméretű és eltérő céllal üzemelő vendéglátóhelyek (étterem, cukrászda, kisvendéglő, csárda, intézményi étkeztetés egységei stb.) működtetésében.

A megszerezhető végzettség:

  • felsőfokú közgaszdász-asszisztens turizmus szakirányon
  • felsőfokú közgaszdász-asszisztens vendéglátó szakirányon